Статті >> Власна думка >> Конотопська битва - мій погляд

Конотопська битва - мій погляд

Конотопська битва, 350-річчя якої помпезно відзначали на Сумщині, залишила в мене кілька думок. З одного боку всім відомо, що козаки розгромили Російське військо Трубецького,  з другого боку - то були  не запорожці.

Гетьман України Іван Виговський був призначений  у серпні 1657 року на Чигиринській козацькій Раді. Але ж козаки добре знали звичаї, в ті часи гетьман мав обиратись на Січі і Виговський це добре знав, саме тому направив листа кошовому отамана Запорозької Січі Павлу Гоміну.

В листі Виговський натякав, що йому відомі звичаї і він готовий підкоритись Раді Січі в разі, якщо товариство обере іншого гетьмана.

Та на Січі добре розуміли, що це лише дипломатичний хід. Проте козаки були невдоволені кандидатурою Виговського, бо знали про поновлення стосунків з польським королем Яном –Казимиром, точніше з його дружиною, пізніше це вилилось у Гадяцький договір.

Хоча декілька років назад все козацьке товариство у важкій боротьбі здобуло свободу від польської корони і сподівалось на продовженні політичної лінії Богдана Хмельницького його сином Юрієм.

Про це запорозькі козаки написали в листі – відповіді – триматись політичної лінії Богдана Хмельницького, тобто проросійської, але вірність Москві запорожці розцінювали як альтернативу вірності Польщі – вони прагнули незалежності.

Виговський полонив декількох самих активних запорозьких козаків, а також кошового отамана Якова Барабаша та стратив.

В 1659 році Виговський скликав вдруге Чигиринську козацьку Раду та оголосив війну Росії та Запорозьким козакам.

А в 1659 році трапилась Конотопська битва, в якій запорозькі козаки виступили на стороні російських військ, тим самим проявивши певну послідовність в своїх політичних поглядах, адже саме ця політична лінія допомогла здобути свободу від Польщі під керівництвом Б.Хмельницького.

Штучне посилення антиросійських настроїв призводить, до таких помпезних празництв Конотопської битви, місця здобування свободи українського народу. Проте ніхто не піддає анафемі Гадяцьку угоду, а навпаки популяризують її (про це свідчать білборди на околицях м. Гадяч). Замовчуються та не відзначаються - Битва під Жовтими Водами та Битва під Корсунем. Але це також славетні кроки історії в напрямку незалежності але від Польщі.

На мою думку, така однобока політична лінія - це шлях до радикального націоналізму, етнічної нетерпимості, що в сучасному космополітичному світі недопустимо.

Конотопська битва

Надія Сомко

23.07.09 11:12 by admin





Лише зареєстровані користувачі можуть залишити коментар!


Всі категорії :: Останні опубліковані статті


Остання новина:

Всеукраїнський історико-культурний фестиваль "З ВАРЯГ - У ГРЕКИ" пройде на острові Хортиця в Запоріжжі 15-16 жовтня 2011 З 15 по 16 жовтня в Кінному
Читати далі >>>



Галерея:



Остання стаття:

Конотопська битва, 350-річчя якої помпезно відзначали на Сумщині, залишила в мене кілька думок. З одного боку всім відомо, що козаки розгромили Російс
Читати далі >>>


Зараз на форумі:

<Моніторинг тем>


- Susy
- Тестовий режим завершено
- Козацтво це стан душі.
- Як ви важаєте, чи необхідна россійська версія сайту?
- Помилки та некоректні факти



Рекламні матеріали:



Повне або часткове використання матеріалів проекту дозволяється за умов прямого та відкритого посилання.
Редактор проекту : Котик Олександр
Дизайн та розробка : Шелест Ярослав
CMS : Б. Олександр

Sich.in.ua © 2009

Душу - Богу
Тіло - Україні
А честь - нікому