Статті >> Військове мистецтво >> Характерники

Характерники

Незважаючи на Православну Віру, серед Запорозьких козаків була поширена віра у характерників (химородників) чаклунів. Характерники були духовними наставниками запорожців, лікарями та ясновидцями одночасно. Козаки шанували таких хранителів традицій та секретов бойового мистецтва.

Сірко Майже всі одиозні гетьмани отамани та полковники були характерниками, Дмитро Байда-Вишневецький , Іван Підкова , Самійло Кішка , Петро Сагайдачний , Данило Нечай , Геогій Ізапович. Самим завзятим характерником вважають – Івана Сірко, за що турки і татари прозвали його Урус-Шайтан російський диявол.

Вважалось, що характерники володіли магією, могли бачити майбутнє, могли здійсняти астральні подорожі за сотні кілометрів в інші краї, впливали на свідомість людей, неживу природу, лікували смертельні рани (навіть ставили на ноги мертвих!), знаходили скарби, виходили сухими з води.

Під час одного з походів Івана Сірка в Крим значної сили вітер видув багато води з Сиваської затоки, завдяки чому козацьке військо перейшло її вбрід і увірвалося на півострів у неочікуваному для татар місці, а потім так само повернулося на материк.
Православна церква звинувачувала «характерників» у чаклунстві.

Успіх майбутнього бою наполовину залежав від погодних умов. Дощ міг промочити порох та зробити козаків безсилими, але в потрібний час дощ міг розквасити поле бою так, що кіннота супротивника втрачала всю свою перевагу. Саме тому чаклуни, що вміли проганяти хмари, користувались особливою повагою.
Відомо, що багато чаклунів приймало участь в бойових діях, у війську Богдана Хмельницького.

18.06.09 13:34 by admin


Panjko Kapusta 15.07.09 15:25

Пугу.
хлопці, добре, що робите такий проект, але побажання - робять його якісно.
Якщо перекладаєте з російської - то робіть це грамотно, як у цій статті.
Якщо піднімаєте тему, таку як характерництво - то посилайтесь хоч на якісь більш-менш визнані джерела, а не пишіть те, що написали.
Успіхів.
admin 10.08.09 16:11

Panjko Kapusta, та яке джерело може, сказати правду про те чого не існує, це лише легенди. Чи ви вважаєте, що Іван Сірко насправді міг ходити по воді та піднімав мертвих?



Лише зареєстровані користувачі можуть залишити коментар!


Всі категорії :: Останні опубліковані статті


Остання новина:

Всеукраїнський історико-культурний фестиваль "З ВАРЯГ - У ГРЕКИ" пройде на острові Хортиця в Запоріжжі 15-16 жовтня 2011 З 15 по 16 жовтня в Кінному
Читати далі >>>



Галерея:



Остання стаття:

Конотопська битва, 350-річчя якої помпезно відзначали на Сумщині, залишила в мене кілька думок. З одного боку всім відомо, що козаки розгромили Російс
Читати далі >>>


Зараз на форумі:

<Моніторинг тем>


- Susy
- Тестовий режим завершено
- Козацтво це стан душі.
- Як ви важаєте, чи необхідна россійська версія сайту?
- Помилки та некоректні факти



Рекламні матеріали:



Повне або часткове використання матеріалів проекту дозволяється за умов прямого та відкритого посилання.
Редактор проекту : Котик Олександр
Дизайн та розробка : Шелест Ярослав
CMS : Б. Олександр

Sich.in.ua © 2009

Душу - Богу
Тіло - Україні
А честь - нікому