Статті >> Устрій Січі >> Зовнішньополітична діяльність Січі

Зовнішньополітична діяльність Січі

У 16-18 ст. Україна опинилась в оточенні сусідів, кожен х яких бажав підкорити собі українські землі.

Однак не зважаючи на це, запорожці відігравали значну військову роль у міжнародних відносинах 16-18 ст. В залежності від гетьмана та його політичної орієнтації, козаки Запорозької Січі приймали участь в військових конфліктах на різних боках. Така мінливість була зумовлена не політичною нерозбірливістю, а неможливістю воювати одночасно з усіма ворогами, то були спроби отримати незалежність України залучивши на свій бік одного з ворогів.

Слід сказати, що запорозькі козаки приймали участь і в загально мирових подіях : Хотинська битва, Лівонська війна, Польсько-шведського військового конфлікту 1635 року, Тридцятирічна війна (1618-1648), Віденська відсіч 1683, Російсько-турецька війна 1768-1774.

Заслуги козацтва признавали і в Європі, Павло V нагородив українського гетьмана Івана Сулиму золотою медаллю - за видатні заслуги в боротьбі проти ісламської експансії.

В 1616 р. час в Європі створюється «ліги християнської міліції», могутньої організації, яку очолив французький князь де Невер, ліга ставила мету створити могутню європейську армію, яка б витіснила турків з Європи. Гетьман Сагайдачний записався до цієї ліги разом з усім запорізьким військом. Керівництво ліги сподівалося призначити Сагайдачного на чолі спільно європейської армії, і тільки несподівана смерть завадила таким планам.

Кошовий отаман Іван Сірко брав участь у франко-іспанській Тридцятирічній війні (1618—1648) на стороні французів. У Варшаві був підписаний договір-контракт і 2500 козаків через Ґданськ морем дісталися французького порту Кале. Вели козаків полковники Сірко та Солтенко. У жовтні 1645 р. Іван Сірко брав участь у боях проти Іспанії у Фландрії під командуванням Людовіка де Бурбона. А у 1646 саме завдяки військовому мистецтву запорожців спільно з армією принца Конде вдалося взяти неприступну фортецю Дюнкерк, що перебувала в руках іспанців. На честь перемоги Івана Сірка встановлено пам'ятник на березі Ла-Маншу.

Починаючі з часів Дмитра Вишневецького – засновника Запорозької Січі, козаки намагались протистоять туркам і кримським татарам намагаючись залучитись підтримкою польського короля Сигізмунд-Августа, однак король побоювався вооружати українців, тому, що надалі ця зброя могла повернутися проти Речі Посполитої. Та після підступної страти гетьмана Івана Підкови 1578 р., (Польща на потребу Туреччини схопила гетьмана та стратила у Львові) між Запорозькими козаками та Польщею спалахнула ворожнеча, яка тривала до Визвольної війни 1648-1654 рр., після чого Річ Посполита втратила контроль на середньою частиною України і утворилась держава „Військо Запорозьке”. Проте за гетьмана Сагайдачного запорожці прийняли участь у Хотинській битві з 400 тисячною турецькою армією знову на боці Речі Посполитої.

За часи Оліфера Голуба українці виступили на боці татарського хана Мухаммед-Гірея, пдтримавши його в боротьбі проти Османської імперії - найзлішого ворога козаків. Тоді чайки козаків оточили турецький флот у берегів Кафи (Феодосія) та примусили турків залишити на троні Мухаммед-Гірея.

За часів гетьмана Івана Підкови, та кошового Яківа Шаха козаки допомагали першому, повернути собі престол Молдови, щоб Україна змогла створити союз з Молдовою та змінити розстановку сил на військовій арені сусідів.

Не раз запорожці виступали на боці московського царя проти турок та кримських татар, а також на боці Річ Посполитої проти самого московського царя.

Часто військо Запорозької Січі, залучалося іноземними державами, як крайня сила яка змінювала хід бойових дій, козаків побоювались як шляхтичі так і кримчани, а туркам взагалі доставалось від кожного гетьмана-характерника, іноді складається враження, що кожний гетьман мав за „справу честі”, здійснити похід у Туреччину.

Як бачимо, вся зовнішньополітична діяльність була спрямована на створення держави.

Майже всі походи на сусідів мали за мету захист власної території від експансії Польщі, московського царя, турків та кримчаків. Але довгі роки боротьби показали, що без союзу з одним із сусідів створити незалежну державу неможливо.

Це і стало фіналом Визвольної війни 1648-1654 рр. – створення держави „Запорозьке військо”, під протекторатом московського царя.

Можна по різному оцінювати зовнішньополітичну діяльність Запорозького козацтва, але я вважаю, що саме козаки під керівництвом Б.Хмельницького створили Українську державу.

18.06.09 17:35 by admin





Лише зареєстровані користувачі можуть залишити коментар!


Всі категорії :: Останні опубліковані статті


Остання новина:

Всеукраїнський історико-культурний фестиваль "З ВАРЯГ - У ГРЕКИ" пройде на острові Хортиця в Запоріжжі 15-16 жовтня 2011 З 15 по 16 жовтня в Кінному
Читати далі >>>



Галерея:



Остання стаття:

Конотопська битва, 350-річчя якої помпезно відзначали на Сумщині, залишила в мене кілька думок. З одного боку всім відомо, що козаки розгромили Російс
Читати далі >>>


Зараз на форумі:

<Моніторинг тем>


- Susy
- Тестовий режим завершено
- Козацтво це стан душі.
- Як ви важаєте, чи необхідна россійська версія сайту?
- Помилки та некоректні факти



Рекламні матеріали:



Повне або часткове використання матеріалів проекту дозволяється за умов прямого та відкритого посилання.
Редактор проекту : Котик Олександр
Дизайн та розробка : Шелест Ярослав
CMS : Б. Олександр

Sich.in.ua © 2009

Душу - Богу
Тіло - Україні
А честь - нікому