Статті >> Історія >> Азовське козацьке військо

Азовське козацьке військо

У 1831 р. царський уряд наказав поселити колишніх задунайських козаків на північному узбережжі Азовського моря, від Маріуполя до Ногайська (Приморська) та Бердянська, щоб краще запезпечити цей відрізок прикордонної смуги від можливого турецького нападу. Так було створено Азовське козацьке військо. Азовці заснували тут чимало хуторів, сіл, станиць, навіть кілька містечок, збудували Азовську флотилію.

Ці козаки були повністю звільнені від податків та по-винностей, за винятком військової служби. Першим кошовим отаманом азовців став згадуваний вище Йосип Гладкий, але верховне керівництво у військових справах належало Новоросійському генерал-губернатору, а громадянських бесарабському.

Йосип Гладкий був кошовим отаманом до 1853 р., а потім пішов у відставку в чині генерал-майора. Він оселився у м. Олександровську (нині — Запоріжжя), де й провів останні роки свого життя у скромному будиночку, який зберігся до наших днів. У 1866 р. Й. Гладкий помер і був похований у Олександровську.

Його могилу і зараз можна побачити на території Запорізького держуніверситету. З сином останнього кошового Задунайської Січі і першого кошового Азовського козацького війська Василем Гладким-зустрічався Дмитро Іванович Яворницький. Василь Гладкий передав йому для катеринославського музею шаблю свого батька, яку йому подарував у свій час турецький султан.

У середині XIX ст. становище азовських козаків значно погіршало. Тут встановлювалися кріпосницькі порядки, царський уряд намагався переселити частину козаків на Північний Кавказ, де завершувалася кривава війна з вільнолюбними горцями.

Це викликало значне невдоволення азовців, чимало з яких повернулося до Туреччини. Тисячу сімей азовських козаків у 1862— 1864 рр. було силоміць переселено на Північний Кавказ, до станиць Анапської округи та Закубання.

Невдоволення політикою царського уряду, тяжкою і невдячною службою призвело до повстання азовців, яке було жорстоко придушене. Після поразки повстання цар Олександр II видав Указ від 23 жовтня 1865 р., за яким Азовське козацьке військо ліквідувалося, рядових козаків було перетворено на селян, а старшині було надано дворянство. Зброю, клейноди, флотилію азовців було передано Кубанському козацькому війську.

24.06.09 14:51 by admin





Лише зареєстровані користувачі можуть залишити коментар!


Всі категорії :: Останні опубліковані статті


Остання новина:

Всеукраїнський історико-культурний фестиваль "З ВАРЯГ - У ГРЕКИ" пройде на острові Хортиця в Запоріжжі 15-16 жовтня 2011 З 15 по 16 жовтня в Кінному
Читати далі >>>



Галерея:



Остання стаття:

Конотопська битва, 350-річчя якої помпезно відзначали на Сумщині, залишила в мене кілька думок. З одного боку всім відомо, що козаки розгромили Російс
Читати далі >>>


Зараз на форумі:

<Моніторинг тем>


- Susy
- Тестовий режим завершено
- Козацтво це стан душі.
- Як ви важаєте, чи необхідна россійська версія сайту?
- Помилки та некоректні факти



Рекламні матеріали:



Повне або часткове використання матеріалів проекту дозволяється за умов прямого та відкритого посилання.
Редактор проекту : Котик Олександр
Дизайн та розробка : Шелест Ярослав
CMS : Б. Олександр

Sich.in.ua © 2009

Душу - Богу
Тіло - Україні
А честь - нікому